fredag 10. september 2010

1307 & 1337

Da jeg sjekka innom bloggen i går, så hadde den hele 1307 besøk. For den vanlige mann i gata så er kanskje dette et tall uten noe mening, men jeg er jo ikke en av dem, muhaha. I det herrens år 1307 skjedde det noe meget stort, nemlig den dramatiske oppløsningen av tempelridderordenen. Tam tam tam taaaaaa.

(Hvis du har null interesse for dette, så hopp over de neste to avsnittene, men da er du teit)

Ukei, Tempelridderne ble opprettet av noen franske adelsmenn i rundt 1115 med det formål å beskytte kristne pilgrimmer i det hellige land. Etter en litt treg start begynte ting virkelig å balle på seg, og rundt 50 år etter hadde de blitt svært mektige. Og rike. På det meste skal de ha eid 9000 eiendommer rundt om i verden, alt fra gårdsbruk til smier, kirker og slott eide de. En periode eide de faktisk hele Kypros. De hadde også en stor skipsflåte som fraktet varer rundt omkring. For å holde styr på alle pengene som de tjente, bygget de opp ett banksystem. Det var faktisk disse folka som fant opp sjekken. Hurra for dem.

I tillegg til å være flinke businessmenn, så var de også flinke soldater. De ble faktisk regna for å være de beste krigerne i hele verden, selv av deres fiender. Det ble sagt at man måtte ha fem soldater for hver tempelridder for å kunne regne med å overleve. Så det så. Rundt 1200 e.kr begynte ting å gå dårlig i det hellige land, og muslimene kom og kasta ut alle kristne. Det ble gjort flere forsøk på erobre Jerusalem de neste hundre år, men det ble liksom aldri helt det store. Dette gjorde at tempelridderne hadde en en stor hær, men ikke noen fiende å bruke de mot. I mens de tenkte på hva de skulle gjøre så økte rikdommen sakte men sikkert. I 1307 bestemte Filip IV av Frankrike at nok var nok, og anklaget tempelridderne for kjetteri og sa at de var noen vannhellige drittsekker. Tempelriddere over hele Europa ble arrestert og forhørt, altså torturert. Det hele endte med at sjefen ble brent på bål, og saken ble avsluttet. Senere fant man ut at alle anklagene var løgn, og at Filip hadde funnet på dette for å sikre seg Tempelriddernes enorme rikdommer. Han var nemlig pengelens på den tiden, og hans største kreditorer var ingen ringere enn Tempelridderne. Planen virka forsåvidt, bortsett fra at kongen døde senere samme år. Yay.

Dagens lille historietime.

Edit: Nå har jeg faktisk 1337 besøkende, og det er jo litt artig. Hvis man gamer altså. Hvis man ikke har peiling på gaming er det også et helt random tall....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar