lørdag 4. september 2010

MCNY & Central Park



I dag var vi igjen turister, og turen gikk først til Museum of the city of New York. Som navnet sier ganske greit, så er museumet om byen New York. Hoveddelen av utstillingene var viet byen under 60 og 70-tallet. I denne perioden var New York preget av høy kriminalitet, rasehat, streiker & demostrasjoner, dårlig økonomi og mye annet. Ingen dans på roser altså. En meget sentral person i denne perioden var John Lindsay. Han var byens borgermester i åtte år, noe han beskrev som "verdens nest vanskeligste jobb". Hva den vanskeligste var sa han ikke noe om.
Ellers i museet var det en rundt 20 minutter lang film som omhandlet New Yorks utvikling, fra Henry Hudson kom dit i 1600 og noe, og helt til i dag. Egentlig ganske spennende saker, men setene var utrolig ubehagelige, noe som gjorde det litt vanskelig å konsentrere seg helt.

For tiden er det også en utstilling som heter "Samurais in New York" som handler om når Japanerene først kom til USA etter etpar århundrer i nær total isolasjon fra omverdenen. Dette var også ganske spennende, og de hadde masse fancy greier fra den tiden, blant annet fotografier, klær, bøker og annet. Selv et samuraisverd og orginale handelstraktaten fra 1860 var der, med presidentens segl og det hele.
Litt trivia: Fra ca 1635-1868 risikerte enhver japaner som forlot landet dødstraff. Naturlig nok var det ikke så mange som fristet skjebnen.
Til slutt i museet var det en hall med masse alkover som var innredet som typiske new-yorkstuer opp gjennom tidene.

Museet var ikke av de største, men absolutt vært et besøk.


Når vi omsider var ferdig med dette museet var det blitt lunsjtid, så da ruslet vi bort til Central Park og fant oss ett koselig sted. Det var egentlig koselig å se en gressflekk som er over 20 kvadratmeter. Tror det er første gang siden jeg kom hit egentlig. Parken var egentlig veldig fin, og ikke minst stor. Megastor altså. Massemasse plener og busker og trær og blomster og vann og skilpadder og fugler og og og... Dere skjønner greia. De har faktisk egen ambulansetjeneste og politistyrke. Masse folk var det også. Rundt 25 millioner besøker parken vært år, og jeg tror en god del av dem var der i dag. Folk gjorde alt mulig, fra å spille softball, piknikk, jogging, lese bok, fly drage og masse andre greier. Det var til og med en fyr som hadde tatt med seg barnevogna ut på joggetur. Multitasking for alle penga altså.


Flere bilder ligger på http://picasaweb.google.com/mheltne/MCNYCentralPark# . De fra museet ble litt dårlige iom at blits var forbudt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar